Hvor i rommet bør jeg begynne å legge gulvet?

Laminatgulv

Hvor i rommet bør jeg begynne å legge gulvet?

Begynn på riktig måte for å gjøre det så lett som mulig å legge laminatgulvet. Dette vil spare både tid og materialer på sikt.

Det er ikke vanskelig å legg et Pergo laminatgulv, men før du begynner, bør du forvisse deg om at du har gjort de riktige forberedelsene. Da trenger du bare følge denne enkle fremgangsmåten.

Hva trenger du?

  • Skjærekniv
  • Vinkelmåler
  • Kalkulator
  • Målebånd
  • Stikksag
  • Blyant
  • Avstandsklosser
  • Hammer
  • Slagkloss
  • Flatt kubein

 

1. MÅL OPP ROMMET

et første du bør gjøre, er å måle opp rommet. Dette er for å unngå sløsing og for å sikre at du ikke må jobbe med små, smale stykker mot slutten, noe som kan gjøre gulvet mindre attraktivt og mindre stabilt. Mål bredden på rommet, og del tallet på bordenes bredde. Da finner du hvor mange hele bord du trenger. Deretter deler du det overskytende målet på to bord, som du legger i kanten på hver side av rommet. Dette gir det mest stabile og attraktive sluttresultatet.

2. GJØR GULVET RETT

Deretter måler du hvor du vil legge de hele bordene på gulvet og slår i en spiker ved endepunktet på begge sider av rommet. Fest en snor mellom spikrene for å få en linje som viser hvordan bordene skal ligge; gulvet vil nå garantert bli rett. Slå også en strek på veggen i forlengelsen av snoren. Da vil du alltid ha et referansepunkt for hvor de hele bordene skal starte og slutte.

Når du har målt opp rommet, kan du åpne pakken med gulvbordene. Skjær opp pakken i sidene for å redusere faren for å skade noen av bordene. Les leggeinstruksen nøye, og du er klar til legge gulvet.

3. TILPASS DEG UJEVNHETER

Vegger er sjelden helt rette, noe som betyr at det er en stor fare for at gulvet vil bli skjevt hvis du begynner å legge det første bordet direkte mot veggen. Som vi har beskrevet tidligere, bør du legge de tilpassede bordene i kanten på hver side i stedet. Du kan tilpasse dem til ujevnhetene i veggen. Du bør imidlertid begynne med de hele bordene fra punktet du målte. Legg avstandsklosser i endene mot veggen, for å gi gulvet plass til å utvide seg noe etter hvert som fuktigheten i rommet endrer seg. Etter cirka tre rader kan du arbeide direkte fra gulvet og ta mål ut fra bordene du allerede har lagt. Dette gir deg bedre kontroll og gjør det mindre anstrengende.

Hvis du har en skjev vegg, kan du bruke en vinkelmåler til å måle vinkelen. Du bør bruke et fint sagblad til å sage bordene og plassere dem slik at du kan sage så tett inntil anleggsflaten som mulig. Dette gir et renere og finere snitt.

4. SPAR MATERIALER

For å spare materialer og variere omskjøten mellom bordene, bruker du biten du sagde av det siste bordet i forrige rad. Det skal imidlertid være minst 30 cm omskjøt mellom to tilstøtende bordrader.

5. DEL DET SISTE BORDET

Når du har lagt tre rader, kan du gå tilbake og dele bordet som skal legges inntil veggen. Det er en enkel måte å merke sagelinjen på, slik at den følger vinkelen eller kurven til veggen. Legg bordet du vil sage, oppå det første hele bordet du la. Deretter bruker du en liten bordbit til å måle. Så bruker du en blyant på den ene siden av biten og fører den andre enden inntil veggen. Dra den langs veggen, samtidig som du tegner en strek på bordet du skal sage. Denne linjen vil følge veggen. For å komme nærmere med blyanten kan du skjære ut et hull i kanten på målebiten, slik at tuppen på blyanten danner en nøyaktig vinkel med kanten.

Deretter bruker du en stikksag med et fint blad til å sage bordet, før du klikker det på plass. Når du har lagt avstandsklosser mot veggen, slår du det på plass med et flatt kubein.


Relaterte emner

Top