Go to content Go to search

Legge parkett

Funnet et perfekt parkettgulv? Da kan denne enkle guiden hjelpe deg å legge parkettgulvet ditt på en, to, tre. Vårt raske system er designet slik at gulvet enkelt kan legges på kort tid.

Last ned instrukser (flytende og limt)

Last ned instrukser (Saltholm – fiskeben)

Last ned instrukser (vanntett)

TRINN 1: Legging med lim eller klikk?

Du kan legge parkettgulvet ditt på to måter.

  • Klikk-montering (flytende montering)
  • Legging med lim

Klikk-montering gjør det enkelt å bytte ut slitte eller ødelagte planker uten å skade resten av parkettgulvet.
Vi anbefaler deg alltid å sjekke instruksjonene for legging av gulvet ditt før du starter.

en mann legger et grått parkettgulv på et undergulv

TRINN 2: Forbered undergulvet før du legger parkettgulvet ditt

Parkettgulv må monteres på et solid, selvbærende undergulv av tre eller betong. Sørg for å fjerne alt annet gulvbelegg. Kvaliteten på undergulvet har stor påvirkning på det endelige monteringsresultatet. Derfor er det nødvendig at undergulvet er flatt, rent, fast og tørt. Sørg for å fjerne løse deler som splinter av tre, løse planker, fliser osv.

TRINN 3: Velg ditt undergulv eller lim

Med en flytende legging er det alltid nødvendig å bruke et underlag. Underlagene er spesielt designet for å dempe lyd, beskytte mot varme og gi en jevn overflate. Leggingen går mye bedre når du velger et underlag fra Pergo.

*Ikke nødvendig for legging med lim.

Utforsk underlag for parkett

parkettgulv i beige med undergulv

TRINN 4: Velg verktøyene dine

Du trenger ikke dyre verktøy, når du skal legge parkettgulv fra Pergo. Du trenger bare noen få, vanlige verktøy (tommestokk, blyant, hammer, håndsag eller stikksag, vinkel og kanskje en elektrisk drill og hansker), Pergo-Monteringssett for laminat og parkett som inneholder en slagkloss, slagjern og avsandsklosser.

Utforsk Pergo sine verktøy for montering

TRINN 5: Monter et underlag til parkettgulvet ditt

Rull ut underlaget ditt, og legg det så nært veggen som mulig. Hvis du velger å montere et flytende gulv, må du legge den første delen av underlaget parallelt med langsiden til plankene som skal monteres. Legg til de neste radene av underlaget etterhvert som du legger treplankene. Bruk Pergo teip for å feste radene sammen, slik at installasjonen blir dampsikker. Tett alle skjøter, og vær helt sikker på at du ikke lar noen sprekker være igjen (unntatt når du har et undergulv i tre)

*Ikke nødvendig for legging med lim.

Utforsk underlag for parkett

TRINN 6: Legg parkettgulvet ditt

Følgende instruksjoner gjelder både limte- og flytende installasjoner

  1. Først skal du sjekke hvor mange fulle rader du vil trenge ved å dividere bredden på rommet med bredden på en planke.
  2. Sett et merke på veggen der du ønsker å legge den siste hele planken. Planken burde være minst 4 cm bred for en enkel montering.
  3. Start med den første planken du vil montere i hjørnet av rommet. Fjern klikkprofilen på både lang- og kortsiden av planken ved å sage den av. Alle plankesider som skal være inn mot en vegg, må ha klikkprofilen fjernet for å sikre den nødvendige ekspansjonsåpningen.
  4. Vi anbefaler at overlappingen/forskyvningen varier mellom endeskjøter, og bør være omtrent 1/3 av plankelengden, men aldri under 30 cm.
  5. Klikk den første planken i den andre raden inn i den første planken i den første raden. Det enkleste er å sitte på plankene som allerede er montert mens du arbeider.
  6. Lim fast: For å holde installasjonsområdet rent, anbefaler vi å spre limet for to rader om gangen. Ikke påfør mer lim enn det som kan dekkes med gulvplanker i løpet av 30 minutter. Sparkle ut lim for disse radene og legg deretter ned treplankene. Når du har fullført de første 2 radene, kan du arbeide fra disse radene når du sparkler ut lim for de neste to radene. Proff-tips: Proff-tips: Hvis du står overfor vanskelige hjørner under monteringen, anbefaler vi at du gjør dem klar først uten lim, for å være sikker på at de har perfekt passform.

TRINN 7: Sag parkettgulvet ditt

For å forsikre deg om at parkettgulvet ditt passer helt perfekt, må du kutte noen planker. Når du sager i Pergo-parkettplanker, må du passe på at du ikke lager splinter eller fliser. Hvis du bruker en håndsag, må du passe på at dekorflaten vender opp. Hvis du bruker en elektrisk stikksag, må du legge dekorflaten ned (gjelder ikke en stikksag med blader med nedadgående tanning). Ikke glem å bruke hansker, og bruk en blyant til å tegne sagelinjer!

TRINN 8: Fullfør med stil og gjør det vanntett

For at gulvet skal få en fin finish, anbefaler vi at du monterer våre matchende gulvlister, ferdige profiler eller andre fine detaljer som rørdeksler.

Vil du ha en vanntett finish?

Utforsk tilbehør til parkettgulv

nærbilde av gulvlister i grått med vanntett finish