Match gardinene med gulvet og påvirk rommets karakter

Match gardinene med gulvet og påvirk rommets karakter

Ditt valg av gardiner kan påvirke rommet både negativt og positivt. Med feil gardiner kan rommet oppleves som lite, rotete og umoderne, mens riktige gardiner kan løfte hele rommet.

I dag kan du selvfølgelig velge mellom alle mulige stiler – det finnes noe for både den hypermoderne og for nostalgikeren. For deg som har problemer med å bestemme deg, kommer det her noen tips som kan være en god hjelp på veien med ditt gardinvalg.

Gardinen kan gjøre rommet både mindre og større

Det er vanlig at man gjør som man alltid har gjort. Kjøp en gardinstang som er litt bredere enn vinduet og plasser den rett over. Deretter henger du opp en gardin som er litt lenger enn vindusåpningen. Det behøver ikke være feil, men det kan gjøre at rommet oppleves som mindre enn det faktisk er. Hvis du i stedet velger gardiner som går hele veien ned til gulvet og en gardinstang som er en god del bredere enn vinduet, skaper du en illusjon av et større rom. I dag er det også moderne å sette opp en skinne i taket slik at gardinen går hele veien fra tak til gulv, noe som får rommet til å vokse.

Velg stoffer etter stil

Også gardinstoffet spiller en rolle for sluttresultatet. Du kan velge et kraftigere stoff med mer struktur, som for eksempel velur eller silke. Slike stoffer er utmerkede valg hvis du er ute etter en klassisk stil, mens materialer som lin, ull eller bomull passer bedre til en mer moderne stil. Hvis du er ute etter en skandinavisk design, kan du for eksempel henge opp vakre, lyse gardiner i lin som maksimerer lysinnslippet.

Lyse, fargeglade eller mønstrede gardiner

Velg gjerne nøytrale farger på gardinene, som går ton-i-ton med de andre fargene i rommet. Velg for eksempel en farge som er to eller tre toner mørkere enn veggen. Vær forsiktig med mønster – gardinene skal hjelpe til med å skape en helhet, men ikke være i fokus. Selvfølgelig kan du ha skarpere farger hvis du vil det, men et tips da er å passe på at gardinene matcher gulvet og veggene. Ta gjerne med fargeprøver til butikken eller stoffbiter med hjem slik at du kan se at fargene matcher. Husk at hvitt brytes mot enten varmt eller kaldt. Det gjør at du kan komme hjem med en hvit gardin som oppleves som en anelse rosa eller blå når den henger inntil det hvite gulvet eller de hvite veggene som brytes i en annen fargetone.

En bra og enkel grunnregel er at hvis du har et mørkt gulv, skal du ha lyse gardiner, mens du kan ha mer uttrykksfulle farger hvis du har et lyst gulv.

Finn en forhandler > By eller postnummer |
Relaterte Artikler
10.07.2017
16.10.2015
Top