Go to content Go to search
gang med rosa vegger og et beige vinylgulv

Match tapetene med gulvet og påvirk rommets personlighet

Når man pusser opp et helt rom, så er det alltid mange flere avgjørelser å ta enn hva man først hadde tenkt seg. Hvor skal alle stikkontaktene være, hvilket gulv skal man velge, hvilke lister skal man ha og hvordan skal man møblere. … Noe som bruker å komme opp tidlig i diskusjonen, er valget av tapeter eller farge på veggene. På samme måte som med gulv, kan det ta litt tid å bestemme seg – for man vil jo gjerne slippe å male eller tapetsere om de nærmeste årene.

Oppdag gulvene våre

Fargene gjør rommet

Ved å velge en bestemt farge i stedet for en annen, kan du gjøre et lite rom enten større eller mindre enn hva det allerede er. Selv om det er samme flate som før, forandres opplevelsen av rommet. Du kan også få et rom til å virke smalere, varmere, kaldere, dypere eller lengre bare ved å leke med fargevalg på gulv, vegger og tak.

Grunnregelen er ganske enkel. Lyse farger gjør rommet større, mens mørke farger gjør det mindre. Når det handler om gulv, kan man si at et lyst gulv skaper et luftigere rom som oppleves større. Det gir også en ren og tidløs følelse. Mørke gulv er perfekte for å skape kontrast til lyse vegger. For mange mørke farger kan ha en dyster effekt. Hvis du holder deg til et mørkt gulv i kombinasjon med lyse vegger og lyst tak, kommer rommet til å oppleves som større både på bredden og på høyden. Hvis du i stedet velger å ha både mørkt gulv og mørkt tak, kommer rommet fremdeles til å føles bredere, men takhøyde kommer til å virke lengre. På samme måte kan en mørk fondantvegg i enden av rommet gi følelsen av et rommet er mindre enn det egentlig er.

Lyse vegger gir rom for farge

Hvis du vil gjøre det enkelt for deg selv, så maler eller tapetserer du veggene i lyse farger. Det kommer til å få rommet til å vokse uansett om du legger inn et lyst eller mørkt gulv. Det gjør det også lettere å møblere rommet. Med ensfargede og lyse vegger blir mulighetene for å leke med møblenes stoffer og mønstre betydelig større.

Men det finnes ingen regler uten unntak. Selvfølgelig må ikke et rom tvinges til å oppleves som. Også et lite og mørkt rom kan være koselig.