Gulvets historie – fra stein i grotten til laminat under sofaen

Gulvets historie – fra stein i grotten til laminat under sofaen

Hva er egentlig et gulv? Fra begynnelsen var det steinen i grotten og den nedtrampede leiren i koia. Det vi gikk på, var gulvet.

Langsomt utviklet både menneskene seg – og gulvene. Hjemmene fikk treplanker og slipte steingulv. I 1700-tallets herrgårdsbygg, i både Skandinavia som resten av Europa, begynte man å male tregulvene med linoljemaling. Ubehandlede tregulv, skurgulv, som fantes i vanlige hjem var vanlige til og med på 1900-tallet. Parkettgulv kan ha forekommet allerede i middelalderen. I finere hus var det populært å legge inn parkett med fiskebensmønster eller andre mer kompliserte mønster.

Både stein og tre er materialer som fremdeles er populære i hjemmene våre, ikke minst i Skandinavia, men nå finnes det også mye annet å velge i.

Utviklingen skyter fart på 1900-tallet

Linoleum ble produsert allerede på 1860-tallet i England, men den store utviklingen innen gulv fant først sted på 1900-tallet. Med de industrielle fremskrittene, fikk vi nå gulv i plast, gummi, tekstil og laminat.

På midten av 50-tallet var gulvmarkedet dominert av tre og linoleum. Årsaken var ganske enkelt at det i prinsippet bare var disse alternativene som var tilgjengelig. Bruken av linoleum hadde allerede begynt å avtal og i stedet var det økende interesse for plastgulv. Tekstilgulv ble også stadig mer populært.

Laminatgulv revolusjonerte markedet

1977 kom idéen til laminatgulvet som skulle komme til å revolusjonere gulvmarkedet. Produktet ble lansert i 1979 og var et gulv som ikke bare var beregnet for hjemmet, men som også tålte påkjenningene i kommersielle miljøer. Med den utviklingen av kvalitet og design som har skjedd siden 1977, kan det nå være vanskelig å se forskjell mellom et tregulv og et laminatgulv. Parkettgulv i heltre har dessuten i dag i stor grad blitt erstattet av lamell- og laminatgulv.

Hvilke gulv er populære i dag?

På begynnelsen av 2000-tallet var det en tydelig økning av tre- og laminatgulv på bekostning av plast, tekstil og andre materialer. Nå ser man også en sterk industriell trend hvor betong er fremtredende.

Med Pergos nye kolleksjon av vinylgulv, som i en viss grad er et plastmateriale, kan vi også konstatere at vi opplever en "vinylrevolusjon". Vinylgulvet er i dag ikke bare pent, men gir også et naturlig uttrykk i både utseende og følelse – og fortsetter å være et slitesterkt gulv som tåler påkjenninger.

Vil du lese mer om gulvenes utvikling og historie, anbefaler vi denne artikkelen fra Örebro Universitet.

A Visual History of Flooring Across The World

From Visually.

Finn en forhandler > By eller postnummer |
Relaterte Artikler
02.06.2016
28.04.2016
Top