Sånn legger du ny parkett

Sånn legger du ny parkett

Det er få ting i hjemmet som føles så luksuriøst og som gir et så stort løft som et helt nytt tregulv. Ditt valg av treslag, farge og lengde på gulvbordene påvirker hvordan rommet oppleves. Rustikke lange gulvbord, klassisk eikeparkett eller en lys askparkett ... Valgene er mange – men fremgangsmåten for hvordan du legger parkettgulvet ditt er den samme.

Lekende lett å legge parkettgulv

Før måtte man lime, spikre eller skru sammen gulvet. Det var et risikofylt prosjekt – feil kunne sjelden rettes opp. Hvis et bord sprakk var mulighetene til å flytte på gulvbord nærmest ikke-eksisterende. Brukte gulvbord var brukte. Dessuten var det vanskelig, for ikke å si umulig, for en vanlig legmann å legge et helt gulv på egenhånd. Men utviklingen har gått fremover. Forarbeidet gjenstår, men selve gulvet legger du enkelt selv.

Før du begynner å legge gulvet

Aller først må tregulvet få mulighet til å akklimatisere seg. La parketten ligge i minst 48 timer innendørs i emballasjen, på et plant underlag, før du fortsetter.

Underlaget – det såkalte undergulvet – må være helt og rent. Ved hjelp av en 1 meter lang list kan du sjekke at det ikke er noen ujevnheter som overstiger 2 mm, og at det ikke finnes noen topper som kan skape problemer. Glatt ut ujevnhetene, slipe toppene og sørg for at sponplater og lignende sitter som de skal. Deretter er det tid for å støvsuge.

Når undergulvet nå er tipp-topp legger du ut et mellomlegg. Det bidrar til lydisoleringen, holder gulvknirket borte og fjerner de siste små ujevnhetene. Sjekk også om du må legge en fuktsperre – det må alltid legges når det installeres gulvvarme.

Måle, sage og klikke på plass parkettgulvet

Nå kan du måle opp og planlegge hvordan du skal legge parkettgulvet ditt. Anbefalingen er at gulvbordene legges parallelt med innfallende lys eller rommets lengde.

Deretter kan du begynne å legge gulvet. Med Pergos PerfectFold™ 3.0 kan man vinkle ned bordene, trykke dem ned eller skyve dem sammen. .

For utførlige instruksjoner og bruksanvisning – les mer her.

Finn en forhandler > By eller postnummer |
Relaterte Artikler
19.07.2017
Top