Sånn legger du laminatgulv

Sånn legger du laminatgulv

Å legge et laminatgulv er som å legge et vakkert puslespill – med den fordelen at alle bitene passer sammen. Med bare noen klikk kan du forvandle et uinspirert kjøkken til et forfriskende midtpunkt med et laminatgulv i hvit furu. Dessuten trenger du ikke å engasjere en håndverker – Følg instruksjonene og bli din egen gulvlegger.

Når laminatgulvet flytter inn

Selv om det er enkelt å legge gulv finnes det naturligvis en del ting som det er viktig å kjenne til. Noen instruksjoner kan virke selvfølgelige, mens andre er sånne som førstegangsleggeren ikke tenker på. Som for eksempel at gulvet må akklimatiseres i to dager før du legger det.

Laminatgulv består i hovedsak av naturtre som sveller og krymper litt med luftfuktigheten. Hvis du legger gulvet før det har rukket å akklimatisere seg, er det fare for at det sveller etter at du har lagt det – det er oftest varmere hjemme enn i butikken – og det gjør at det blir for trangt for gulvplankene.

La derfor alltid laminatgulv hvile i rommet – i emballasjen – i minst 48 timer før du begynner med gulvleggingen.

Akkurat for laminatgulv handler det naturligvis om små forskjeller mellom fuktig og tørt, men det er likevel viktig med noen millimeters mellomrom mellom gulv og vegg. Da kan du være trygg i både vått og tørt. Bruk avstandsklosser i monteringen.

Undergulvet danner grunnlaget for et godt gulv

Du som renoverer har antakelig hørt mer enn en gang at grunnarbeidet er viktig for resultatet. Sånn er det naturligvis også når du skal legge et laminatgulv. Begynn med å kontrollere om det finnes noen ujevnheter ved å legge en rett list mot gulvet. Jevn ut ved å slipe eller sparkle. Når det er klart og sparklet er tørt er det tid for å støvsuge. Legg ut et mellomlegg som bidrar til å dempe lyd og jevn ut mindre ujevnheter i undergulvet. Vurder også å legge en fuktsperre hvis du installerer gulvvarme eller hvis undergulvet har høyt fuktinnhold.

Mål, sag og klikk sammen laminatgulvet

Nu begynner det morsomme. Mål opp rommet og planlegg hvordan laminatgulvet skal ligge. Husk følgende for å unngå at gulvet flises opp når du sager: hvis du bruker du håndsag lar du ganske enkelt mønstersiden være vendt opp, og hvis du bruker løvsag vender du mønstersiden ned. Deretter monterer du gulvplankene med et ”klikk”.

Pergo Laminate formats
Finn en forhandler > By eller postnummer |
Relaterte Artikler
16.10.2015
Top