Go to content Go to search

Dette bør du tenke på når du velger gulv til hjemmet ditt

Jannice Wistrand

Interiørdesigner og Feng Shui-konsulent Jannice Wistrand deler sine tanker om hvordan du bør velge gulv til hjemmet ditt.

 

Hva bør du tenke på før du velger gulv?

Jeg vil påstå at gulvet er avgjørende for å oppnå et harmonisk og velbalansert interiør. Det er hovedsakelig tre ting som er viktig å ta hensyn til når du skal velge gulv: stil, rom og familiesituasjon.

Se alle våre gulvalternativer

 
beige parkettgulv i en koselig stue

Stil

Gulvet uttrykker stilen din og er en del av det permanente interiøret i hjemmet. Det spiller derfor en viktig rolle når det gjelder å definere helhetsuttrykket. Et levende og livlig parkettgulv kan for eksempel egne seg godt i boliger som ligger landlig til eller har et rustikt preg, mens et lyst, matt gulv med diskré kvister og korn kan skape en skandinavisk, moderne stil. La stilen på huset, interiøret og den valgte fargepaletten harmonere med og støtte det helhetsuttrykket du ønsker deg.

gang med et beige laminatgulv og skitne støvler

Rom

Når du skal velge gulv, er det viktig å ta hensyn til rommets funksjon og mengden trafikk fra føtter. Laminatgulv er for eksempel et godt valg i områder med høy trafikk som er utsatt for riper, mens vinylgulv egner seg for rom med lavere risiko for riper, der du ønsker et mykt underlag for føttene. Tregulv kan fungere godt i stuer og soverom med mindre trafikk, der treet kan skape en varm og naturlig atmosfære. Laminatgulv og vinylgulv er gode valg med hensyn til vannbestandighet, men i dag finnes det også tregulv som tåler betydelige mengder vannsøl.

jente som drar en stol over et beige laminatgulv

Familiesituasjon

Har du små barn i husstanden? Bor du på landet? Må gulvet tåle daglig slitasje og høy belastning? Det er viktig å velge et gulv som oppfyller familiens behov, slik at du kan skape en avslappet atmosfære i hjemmet som lar dere leve livet fullt ut. Hvem har det vel bra om man hele tiden må gå rundt og bekymre seg for riper i gulvet? Det er bedre å velge et holdbart alternativ som for eksempel et laminatgulv, som er kjent for sin motstandsdyktighet. I dag finner du laminatgulv som både ser ut og føles som ekte tre, samt vinylgulv som etterligner utseendet og teksturen til tre eller stein.

 
to barn leser en bok på et barnerom med et beige vinylgulv

Kort om gulvtyper

Laminatgulv er svært holdbare, ripebestandige og vannbestandige, og har et utseende som er svært likt tre. Det er enkelt å legge og krever lite vedlikehold. Pergo laminatgulv er også miljøsertifisert med Svanemerket og leveres med livstidsgaranti.

Vinylgulv egner seg spesielt godt i områder som er utsatt for fuktighet, slik som kjøkken. Det er flekk- og vannbestandig, enkelt å rengjøre og ideelt for familier med barn og kjæledyr. Et vinylgulv er mykt å gå på og har lyddempende egenskaper. Selv om det kan være litt utsatt for riper og skarpe gjenstander, er Pergo vinylgulv svært holdbart og leveres med livstidsgaranti.

Parkett er et tidløst og elegant alternativ som gir rommet en naturlig og varm følelse. Ulempen er at det lett får riper. Det er derfor best å unngå å legge det i ganger og områder hvor det kan komme grus og sand, og som har høy risiko for riper. Tidligere har tregulv vært følsomme for fuktighet, men takket være ny teknologi er Pergo StayClean+ tregulv nå vannbestandige i opptil 72 timer. Pergo tregulv er også miljøsertifisert med Svanemerket og leveres med livstidsgaranti.

Konklusjonen er at valget av gulv er avgjørende for et godt utformet interiør. Tenk derfor nøye gjennom dine spesifikke behov og preferanser, slik at du kan ta et holdbart valg for deg selv og hjemmet ditt.

Se alle våre gulvalternativer

Relaterte artikler