Ditt totale gulvbusjett

Ditt totale gulvbusjett

Det finnes forskjellige faktorer som kan påvirke den endelige gulvkostnaden. Den viktigste er om du bestemmer deg for å legge gulvet selv eller om du engasjerer en gulvlegger. Deretter har eksisterende underlag, forarbeide og valg av kvalitet innvirkning på hva den endelige prisen vil komme på.

Engasjere en gulvproff eller legge gulvet selv

Engasjerer du en gulvlegger går prosessen ofte raskere og som proff vet gulvleggeren hvordan man forbereder underlaget, måler og skjøter. Men du kan klara det selv ved å lese instruksjonene som følger med det respektive gulv.

En stor fordel med parkett, laminat og vinyl er at all etterbehandling allerede er gjort. Du trenger med andre ord ikke beregne noen kostnader til olje eller lakk. Ei heller til skruer eller lim ettersom parkett, laminat og vinyl i prinsippet alltid legges flytende.

Underlaget betyr mye for gulvets sluttresultat

Hvis du legger et nytt gulv på et gammalt knirkende underlag så vil det nye gulvet også knirke. Det er med andra ord viktig at underlaget – undergulvet – sitter fast som det skal. Det må dessuten være jevnt slik at det ikke bli ujevnheter som påvirker det nye gulvet.

Når du har forankret det som eventuelt var løst og har fått et fint og plant underlag, så kommer valget av mellomlegg. Med enkelte underlag er det for eksempel veldig viktig at du legger in en dampsperre.

Du må med andra ord beregne inn kostnaden til korrigering av underlaget og eventuelle mellomlegg du trenger.

Må jag kjøpe mer gulv enn jag behøver?

Hvis du legger et nytt gulv – uansett om det er tregulv, laminat eller vinyl – i et vanlig rom må du beregne 5 % ekstra når du kjøper gulvet. I et lite rom med mange krevende hjørner og vinkler kan det til og med kreves 10 % ekstra gulv. Derimot trenger du ikke å ta høyde for at paneler kan være defekte – noe som kan forekomme når du kjøper et massivt tregulv. Du vil aldri få en gulvplanke med kvister som reduserer holdbarheten eller andre tilsvarende skader.

Hvilke andra kostnader må jeg regne med?

Prisen på gulvet er den største utgiften når du skal legge nytt gulv. Prisen varierer avhengig av om du velger parkett, laminat eller vinyl. Større planker koster ofte mer og laminatprisen påvirkes på samme måte av tykkelsen du velger. I tillegg finnes det forskjellige klasser på gulvet som angir holdbarhet, og det påvirker også prisen.

Ta med frakten fra butikken hjem og tenk på at du kanskje må kjøre ditt gamle gulv på fyllingen. Det kreves ingen store investeringer i verktøy, det holder med en god sag til parketten, en sag med laminatblad til laminatgulvet og en kniv til vinylgulvet. Og hvis du får hjelp av en venn er det en god idé å ha kaffe og kake å by på.

Faktarute:

  • Sørg for at undergulvet er jevnt og fint
  • Kjøp 5 % mer gulv enn rommets flateinnhold.
  • Sjekk at du har riktig verktøy for det gulvet du har valgt.
  • Alt du trenger til et Pergos tregulv er en god sag.
  • Bruk et fint treblad til laminatgulvet for å unngå ujevnheter.
  • Bruk en kniv med konkavt blad til vinylgulvet.
  • Snakk med forhandleren hvis du er det minste i tvil.
Finn en forhandler > By eller postnummer |
Relaterte Artikler
16.07.2017
Top