Go to content Go to search

Hvordan sette på sokkellister eller gulvlister

Når du har lagt laminatgulvet, er det tid for å fullføre jobben skikkelig. Med gulvlister får du et attraktivt resultat, i tillegg til at de skjuler mindre ujevnheter mellom gulvkanten og veggen.

Hva trenger du?

  • Silikontetningsmasse
  • Vinkelmåler
  • Hammer
  • Kappsag eller håndsag med gjærkasse
  • Limpistol

Du kan nå fjerne avstandsklossene da de ikke lenger trengs. Du vil da få en liten klaring mellom gulvet og veggen, slik at gulvet kan utvide seg noe. Hvis det er en fare for at gulvet vil bli vått ofte, for eksempel i et kjøkken eller et annet rom som krever hyppig mopping, må du gjøre denne klaringen vanntett. Dette kan du enkelt gjøre ved å sprøyte på PE-skum og deretter avslutte med silikontetningsmasse. Stryk ut silikonet, for eksempel ved å føre tommelen langs strengen du sprøytet på.

Mål opp rommet nøye

Det neste du må gjøre når du begynner på gulvlistene, er å måle rommet og vinklene. Dette er enkelt med et målebånd og en vinkelmåler. Still så inn den målte vinkelen på sirkelsagen, og sag gulvlisten. Hvis veggene har en standard vinkel på 90 grader, vil sagsnittet være 45 grader. Men fordi noen hus har skjeve vegger, bør du alltid måle vinkelen før du sager. Ta ingenting for gitt, spesielt hvis du arbeider med et eldre hus. Du vil jo tross alt at gulvlistene skal passe perfekt sammen.

Lim sammen gulvlistene først

En måte å sikre at vinklene matcher perfekt på, er å lime dem sammen før du fester dem på veggen. Dette garanterer at de øvre kantene er jevne, selv om gulvet skulle være litt skjevt. Det gir et mer attraktivt inntrykk. Til oppgaver som dette er det best å bruke lim som herder raskt, for du må presse listene sammen for hånd. Sørg også for å bruke et beskyttelsesbelegg under området der du jobber, slik at du ikke får lim på det nylagte gulvet.

Arbeid raskt uten å ta snarveier

Når du har limt sammen gulvlistene i en vinkel, smører du lim på baksiden av listene og presser dem mot veggen. Vær klar over at limet tørker raskt, så forsøk å jobbe raskt uten å ta snarveier. Hvis du får lim på hendene, kan du enkelt fjerne den med aceton.

Hvis du har målt alt riktig, skal gulvlistene passe perfekt og gi rommet en pen finish.

Lær mer:

Var denne artikkelen til hjelp?
Hvordan kan vi forbedre denne artikkelen?

Takk for din tilbakemelding!

OBS! Noe gikk galt.

En ukjent feil har oppstått. Vennligst prøv på nytt. Dersom problemet fortsetter, vennligst kontakt oss.