Go to content Go to search
gang med beige vinylgulv og dekorasjon

Velg riktig farge for gulvet

Tips 1: Tenk på rommets størrelse

Uansett hvor lite eller stort rommet er, vil fargen på gulvet alltid ha stor betydning for den romfølelsen du får i et rom. Er rommet stort og bredt? Da bør du kanskje vurdere å bruke varme eller mørke fargetoner for det nye gulvet. Disse fargene har en tendens til å gjøre rommet mindre, og det gir en mye koseligere atmosfære.

Og heldigvis virker dette også i motsatt retning. Hvis du har et trangt og lite rom, kan bruk av riktige farger utgjøre en stor forskjell. Prøv å bruke lysere og naturlige gulvfarger som beige-toner eller lys eik. Disse fargene har virkelig evnen til å åpne opp rommet, uten at du trenger å kaste ut halvparten av møblene.

Tips 2: Virkningen av farger

Måten du innreder på og hvilke farger du velger til gulv og vegger vil ha stor betydning for atmosfæren i rommet. Lyse farger vil gi arealet en lysere og mer oppløftende følelse. Gultoner står for optimisme og moro, mens hvit og lys beige gir rommet en følelse av åpenhet og renhet. Vil du sørge for at interiøret er fredfylt og avslappet? Da skal du gå for tidløse gråtoner. Et interiør som er dominert av brunfarger har en naturlig og rustikk følelse, mens svarte elementer står for luksus og klasse. Et svart gulv vil også gi rommet et kraftfullt og dramatisk innslag, med kraftige kontraster.

beige laminatgulv i en stue med oransje sofa
grått laminatgulv i et blått kjøkken

Tips 3: Bruk lyset

Gjennom dagen vil lyset i rommet gradvis endre seg. Hvis du vurderer fargen på en gulvprøve om kvelden, i kunstig belysning, får du et helt annet inntrykk enn midt på ettermiddagen i naturlig sollys. Så du må sørge for å vurdere prøvene til forskjellige tider på dagen, med forskjellig belysning. Ta deg tid til å tenke over hvilken type belysning du ønsker for ditt nye gulv. Et kjøkken som du går inn og ut av hele dagen, et soverom som du kun bruker om natten, eller et lekerom for barna som de bruker om ettermiddagen… hver romtype har sin egen unike belysning.

stol på et beige laminatgulv med mye lysinnfall

Tips 4: Tenk på helheten

Ikke velg gulv basert på et tomt rom. Sørg for at det også matcher den generelle stilen og følelsen du ønsker at interiøret ditt skal ha. Har du noen designmøbler som du ønsker å fremheve? Da skal du bruke naturlige farger som vil skape en nøytral bakgrunn som lar møblene dine få hovedrollen. Røde fargetoner frembringer en eksklusiv følelse som passer godt til tunge klassiske møbler. Generelt er bruntoner den beste matchen for et interiør i landlig stil.

Det er alltid en god idé å ta med noen elementer som er representative for interiøret ditt. En pute, en malingsprøve eller en prøve på treverket i et skap fra rommet som skal ha nytt gulv kan være til god hjelp når du skal velge riktig farge. Det blir mye lettere å ta en avgjørelse når du bruker disse prøvene.

Ønsker du å se på helheten? Vårt FloorLab er et fint verktøy som gir deg et godt inntrykk av hvilken effekt det nye gulvet vil ha. Det gir deg muligheten til å prøve ut forskjellige gulv virtuelt i et fullt møblert rom.

Ta en titt på FloorLab