Go to content Go to search

Alt starter med gulvet

Ideer og inspirasjon fra en interiørarkitekt
bilde av pella hedeby

Pella Hedeby

Vi tok en prat med den svenske interiørarkitekten og stylisten Pella Hedeby for å få tips om hva du bør tenke på når du innreder hjemmet ditt. Pella har lang erfaring med innredning av private hjem og næringslokaler, og er lidenskapelig opptatt av hvilke materialer du bør velge og alt annet som handler om innredning – fra gulv til fargekombinasjoner.

Hva er de viktigste tingene du bør tenke på når du innreder hjemmet ditt?

Grunnlaget er alt. Hvis du har gjennomtenkte materialvalg som følger et felles tema i hjemmet ditt, har du et godt grunnlag for hvordan du innreder. «Less is more» er kanskje en klisjé, men det er så sant. Legg mye omtanke i det du gjør. Ofte kreves det ikke mye for å skape den hjemmekoselige følelsen. Færre ting gjør det lettere å holde huset ryddig og nyte det du har.

Hva er fremtidens trender innen farger og fargekombinasjoner?

Jeg pleier å ta trender med en klype salt. Enten det er farger, materialer eller ting. Joda, jeg kan bli inspirert av noe nytt, men jeg spør alltid meg selv: «Er det noe jeg kan leve med over tid? Likte jeg dette for 10 år siden, og vil jeg like det om 10–20 år?»

collage med alle mulige typer strukturer og naturelementer

Når det er sagt, så ser vi i dag mer farge og et mer lekent interiør mange steder. Sammen med et minimalistisk og nedtonet uttrykk. Det er viktig å huske at vi alle er forskjellige. Noen trenger hele tiden nye inntrykk og impulser for å få energi. Jeg tilhører gruppen som elsker å bruke nyanser og lys, duft og følelse i teksturer. Så jeg må nedskalere og minimere ting for å skape harmoni og balanse.

I min verden setter materialer og teksturer både tonen og stemningen i et rom. Da kan du jobbe med de mindre detaljene. Bruk ton-i-ton farger eller kombiner dine egne favoritter. På samme måte som når du lager en blomsterbukett, der du tilfører form og farge lagvis.

Velg et gulv som varer lenge
Pella Hedeby

Når det gjelder gulv, hva må du tenke på hvis du vil skape en luftigere og romsligere følelse?

Lysere nyanser gir deg en luftigere følelse. Det samme gjelder når du setter farge på andre overflater. Det reflekterer lyset og gir deg følelsen av romslighet.

Har du noen regler for hvordan du kombinerer farger på gulv og vegger?

Når jeg innreder et nytt hjem, eller pusser opp fra bunnen av, så starter jeg alltid med gulvet som skal vare lenge, og som er mer holdbart enn fargen på veggene. Gulvet utgjør en stor del av interiøret og romfølelsen. Stilfølelsen vises i gulvet, og gulvlistene bør være i harmoni med arkitekturen. En fin måte å sette det sammen på er å lage et moodboard med prøver av materialer, farger og inspirerende bilder.

brunt laminatgulv i svart kjøkken

Må gulv i ulike rom matche hverandre, eller kan jeg se på hvert rom som unikt?

Jeg synes det er fint å tenke helhetlig og la ett materiale danne grunnlaget. Men ulike rom har naturligvis ulike funksjonelle krav. Så jeg vil si at det blir stadig vanligere å kombinere ulike gulvtyper basert på funksjon og bærekraftsfokus.

Hva er den største feilen folk gjør når de velger et nytt gulv?

Mange starter med farger og andre materialer og interiørdetaljer, og lar gulvet bli et kompromiss. Jeg foreslår at du snur på det. Det viktigste er å velge et gulv som varer lenge. Det er kostbart og tidkrevende å bytte gulv, så velg det som er grunnlaget for hjemmet ditt med omhu.

mørkebrunt laminatgulv i gang med store vinduer

Har du noen tanker om å kombinere ulike tresorter på gulv og møbler?

I stedet for å kombinere ulike typer tregulv, ville jeg mikset og matchet ulike tresorter på gulvet med annen innredning. Det er for eksempel fint å kunne kombinere møbler og interiørdetaljer med en vintage patina som står i kontrast til materialvalget. Jeg synes at valg av naturlige materialer alltid er velkomne elementer som skaper en autentisk følelse i ethvert hjem. Hvis det fantes en «regel», er det bedre med en fullstendig, naturlig kontrast enn noe som smelter sammen – men det er ingen regler egentlig. Hvis det føles som om et gulv tar for mye plass, kan du legge til noe for å balansere det. Som å legge til et teppe og deretter møblere med tremøbler. Eller bruke tre i mindre detaljer, en kroklist, en treskål eller rammene til kunst på veggen...

nærbilde av beige laminatgulv i stuen