Massivt tregulv – Fordeler og ulemper

Massivt tregulv – fordeler og ulemper

Tregulv er både vakre og behagelige å gå på. Men et massivt tregulv er ikke det eneste alternativet når du vil ha et tregulv.

Et parkettgulv er, akkurat som et massivt tregulv, laget av 100 % tre, og på overflaten kan de se helt like ut. Forskjellen ligger på undersiden.

Et massivt tregulv er, som navnet tilsier, laget av solide treplanker, mens et parkettgulv fra Pergo består av tre ulike trelag. Disse trelagene er lagt i vinkel mot hverandre for å unngå noen av ulempene massive tregulv har.


Fordeler med et massivt tregulv

Fordelene med et massivt tregulv kjenner de fleste til: det er vakkert, naturlig og behagelig å gå på, og blir det slitt kan det slipes flere ganger, noe som gir det en svært lang levetid.


Ulemper med massive tregulv

Ulempene er kanskje ikke like kjente: ettersom tre er et levende materiale påvirkes de av forandringer i luftfuktighet og temperatur. Tregulv som ligger i et varmt og tørt rom kan tørke og krympe, noe som også forklarer hvorfor man ikke kan ha gulvvarme under et massivt tregulv, mens kulde og fukt kan få treet til å svelle.

Prisen på tregulv varierer avhengig av treslaget man velger, men generelt sett er de ofte dyrere en parkettgulv.

Tregulv kan limes, spikres eller stiftes fast på et undergulv, og det anbefales som regel å få hjelp av en fagmann isteden for å legge det selv.


Fordeler med parkettgulv

En av fordelene med parkettgulv er at det er mer stabilt enn massive tregulv. Dette er fordi de er laget av tre ulike treslag som ligger i 90 graders vinkel mot hverandre for å redusere bevegeligheten i treet.

Det øverste laget er laget av nøye utvalgt tre og kalles slitesjikt. Dette er 2,5-3,2 mm tykt og tåler å slipes to til tre ganger. Under dette finnes en avansert stamme som absorberer støt, noe som garanterer en høy stabilitet i gulvet. Nederst finnes en plate økologisk sertifisert tre som gir hver planke en perfekt balanse. Siden de nederste trelagene ikke er synlige kan de være av enklere treslag, noe som ofte gjør parkettgulv billigere enn massive tregulv.

Pergos parkettgulv er også lette å legge selv takket være det innovative klikksystemet PerfectFold™.

Finn en forhandler > By eller postnummer |

Relaterte Artikler

19.07.2017

Enkelt å legge tregulv med klikksystem - en guide for nybegynnere

22.07.2017

5 grunner til å velge parkettgulv i eik i stedet for plankegulv

Top