Eik er førstevalget for parkett og whisky

Eik er førstevalget for parkett og whisky

Hvordan kan det ha seg at man bruker samme tresort for både å lagre vin og whisky og for å lage de mest populære gulvene? Forklaringen er en kombinasjon av tradisjon og funksjon.

Eik har vært den tresorten som vin- og whiskyprodusenter aller helst har valgt for å lagre sine edle drikker i 2000 år. Nå for tiden er det til og med nedskrevet i skotsk lov at det må være nettopp eik i tønnene for at drikken skal kunne kalles whisky. Og fordi eik avgir så mye smak til en vin, har man i visse deler av verden begynt å legge i eikestaver og lagre på stålfat for å få samme effekt til en lavere kostnad.

Solide og slitesterke eikefat

Whisky lagres vanligvis på brukte sherry- eller bourbonfat i det minste i en viss periode av lagringstiden. Amerikansk bourbon derimot lagres alltid på nye eikefat og derfor selges de amerikanske fatene til produsenter av andre drikker, så som whisky.

Anledningen til at man begynte å bruke eik er ikke helt klarlagt, men trolig handler det om at tilgjengeligheten på eik var og er god og stabil. Det mest sannsynlige er at man prøvde seg fram og fant ut at eikens smakspåvirkning var positiv og fortsatte på det sporet. Et eikefat er også solid og slitesterkt. Det er ikke uvanlig at ett og samme fat kan brukes i nærmere 100 år til lagring av ulike drikker.

Eik – populær gulvsort i Skandinavia

Eik er også det mest populære gulvsorten i Skandinavia, uansett om man velger lamellparkett, heltre eller finérgulv. Eik er en tresort som passer godt inn i den skandinaviske interiørstilen og kan varieres i uendelighet med forskjellige typer innfarginger og behandlinger.

Eik er også en tresort det er god tilgang til i vår del av verden. I Skandinavia beror det i en viss grad av den svenske kongen Gustav Vasa. På 1500-tallet, da han levde, var eik det materialet som ble brukt i krigsskipene. Så han iverksatte mye beplanting av den tresorten, noe som vi kan være takknemlige for den dag i dag. Eik er et motstandsdyktig og middels seigt virke som er både hardt og ganske tungt. Det har lenge vært populært til for eksempel møbler og nettopp båter takket være sine egenskaper som gjør at det tåler utsatte miljøer.

Eik er også en solid og slitesterkt tresort, noe som gjør at det egner seg perfekt til gulv. Eikeparkettens styrke i kombinasjon med Pergos parkettkonstruksjon og patenterte overflatebehandling gjør den dessuten utmerket å kombinere med vin og whisky.

Finn en forhandler > By eller postnummer |
Relaterte Artikler
30.07.2017
Top