Bli kjent med materialet i parkettgulvet

Bli kjent med materialet i parkettgulvet

Når du går forbi et stort løvtre i skogen, kan du regne med at det har vært her betydelig lenger enn deg. Trær har vært brukt som materiale i uminnelige tider og kommer antakelig til å brukes i lang tid framover også.

Ettertraktede kvaliteter

Trær i diverse former omgir oss i prinsippet hele tiden. Det handler om alt fra husets rammeverk i eik til trapperekkverket i ask. Og eik og ask er vanlige tresorter i industrien og de tresortene som vi i Pergo velger til våre parkettgulv.

Eik er et tungt, hardt og middels sterkt trevirke som er svært motstandsdyktig mot råte. Takket være sine kvaliteter, har det lenge vært et populært virke til gulv, møbler og båter. Eik passer utmerket i utsatte miljøer og finnes overalt rundt oss, i alt fra broer, gjerder og porter til vakre møbler. På Gustav Vasas tid var eik det fremste materialet å bygge krigsskip med. Da Gustav Vasa ville sikre den fremtidige tilgangen på eik, beordret han planting, noe vi i dag kan være svært takknemlige for.

Asken med sitt lysa tre er på samme måte som eik et tungt, hardt og seigt virke som brukes i alt fra gulv og møbler til tennisracketer. Men i motsetning til eik, er ask et "innendørsvirke" som helst skal holdes unna alt for fuktige miljøer. Men til tross for dette, har ask vært et populært materiale til vikingenes båter.

Parkettgulvets reise

Veien fra tre til gulv er lang. Treet felles, sorteres etter størrelse, renses for bark, sages, slipes, behandles og gjennomgår grundig fuktkontroller og lange tørketider.

Det finnes ulike metoder for å få fram fargen på gulvet. Når man for eksempel røyker eik, blir fargen mørkere. Jo mere tanniner som finnes i eiken, desto mørkere blir treet. Når det gjelder eik, er det dessuten viktig hvor sagsnittet har havnet i stokken fordi det har stor betydning for plankene.

Andre fargemetoder er å sprøyte en farge over plankene eller et emne som reagerer med treet og på den måten endre fargenyansene til plankene. På denne måten kan du få et tregulv som er nordisk lyst, vintagegrått eller kaffebrunt.

Under og etter tilvirkingen av parkettgulvet, skjer det flere viktige kvalitetskontroller, både i fabrikken og i laboratoriet. Alt fra størrelse på kvister og fargeendringer til holdbarhet og noter kontrolleres. Hver gulvplanke skal være i perfekt stand når de kommer hjem til deg og gulvet skal legges.


Finn en forhandler > By eller postnummer |
Relaterte Artikler
22.06.2015
Top